Включи се в кампанията на VWclub.bg "Да помогнем на Вальо - Snejoky"!
Фолксваген България - Volkswagen Bulgaria
Дата и час: Сря 22 Окт 2014 5:10

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Правила на форума


Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Пон 25 Окт 2010 22:03 
Offline
Модератор
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04.10.2009
Мнения: 1721
Местожителство: София
Автомобил: Golf 3
Двигател: VR6 2.8 AAA
аз моята и правя само оптичен тунинг със смрадлика.
но за вкус :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Вто 26 Окт 2010 7:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09.06.2006
Мнения: 5899
Местожителство: София/Монтана
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Само цепленки от сърцевината на черница или дуд кък му викаме по нашия край mhihi mhihi mhihi mhihi mhihi


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Вто 26 Окт 2010 7:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17.03.2005
Мнения: 1543
Местожителство: София
Отиваш до Връчеш и си купуваш буренце дъбово с една дъга от дуд, първите две три гОдин ша изпие кило, две, ма има и умрели.


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Вто 26 Окт 2010 7:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22.03.2008
Мнения: 3363
Местожителство: Русе , Спамер, вече с по-малко предупреждения, член на комсомола, не пиша във форума
Цитат:
добавки към ракия

Освен хубава салата - НИЩО !
:drunk


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Вто 26 Окт 2010 8:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26.08.2005
Мнения: 2427
Местожителство: Стара Загора
Автомобил: Zafira 2.0 DTI
dobrin написа:
Дъбови стърготини в марля. Но най-добрият вариант си остава в буре, само дето изпива от ракията - колкото по-дълго време, толкова повече изпива. Всякакви други изкуствени оцветители и заместители са безмислени и само развалят ракията.


Аз правя така:
Дъбовите стърготини ги слагам в тавичка и във фурната.Изчаквам леко да замирише на дърво/не да изгорят/.
Оттам от тавата обирам само едрите,защото на дъното остава ситен талаш и после се просмуква -ракията става мътна.Слагам ги в два слоя ТЕНЗУХ-по ситен е .Нямам буре и гси държа ракията в дамаджани.Правя си пури от тензуха вътре с стърготините и ги слагам в дамаджаните.Така стоят една година/през това време пия миналогодишната.Ефекта е поразителен - мека ракия,лек аромат на дъб и прекрасен цвят.Ракията е плодова а дъб купувам единствено такъв в хартиени кесии.

Това го правя години наред/а те не са малко/ :mrgreen: Дядо/лека му пръст/ беше казанджия :oops:


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Вто 26 Окт 2010 8:12 
Offline

Регистриран на: 09.02.2008
Мнения: 730
Местожителство: Радомир
за цвят,черница.
За вкус аз съм пробвал като мажа капака на казана с мед,а вътре в самия казан и джибрето съм добавял мляко и царевица-ракията става много приятна за пиене,
но най си я предпочитам чиста,без оцветители и подобрители.
Най-важното е да е престояла поне една година поне в стъкло,ако не в буре.


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Вто 26 Окт 2010 8:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28.04.2005
Мнения: 2374
Местожителство: София
http://www.rakiyata.com/forum/viewforum.php?f=19


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Вто 26 Окт 2010 8:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11.01.2007
Мнения: 694
Местожителство: Габрово
парчета от черница - стоят докато потънат на дъното и се махат. Освен, че оцветяват, придават по-мек вкус на ракията и изпиват евентуално ако има малко метил. Виждал съм и да мажат казана отвътре с малко мед преди да го запечатат, но не съм го прилагал. При сварена ракия не слагайте боклуци вътре. Още нещо - пил съм 27 годишна ракия и да ви кажа, че не съм пил по-добър елексир. На ракията и трябва време да стане хубава, но кой да я чака :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Вто 26 Окт 2010 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13.10.2008
Мнения: 850
Местожителство: Ловеч-старият град
Skype: mirkata001
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996
Barboukov написа:
airjohn написа:
Кориандър семена.

Само за бисерна ракия обаче!!! 20 гр на килограм материал!

Точно така,кориандъра придава или по точно подсилва аромата на мускатовият материал,иначе ако материала е друг се получава смесване на аромати.
Вариант също е да сложиш кориандър,но ако материалът ти е ечемик,тои няма собствен мирис,но задължителна преварка и се разрежда с омекотена дестилиран вода която е проблем,има я само във винпромите точно тя придава онова усещане за неразредена ракия и в същото време пивка.
А пък и ако преди да затвориш казана намажеш капака му с мед,тоест изпаренията да "оближат" медеца преди да се втурнат по онази серпентина на която в долният и край сме вперили поглед с течащи лиги и жаден поглед в очакване на онази свещенна течност чието име произнасяме с роболепно уважение-РАКИЯ :bowdown


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Пон 15 Ное 2010 14:22 
Offline

Регистриран на: 25.11.2004
Мнения: 823
Местожителство: София
barezifranko написа:
Колеги досега с бащата колкото и пъти сме варели ракия нищо не сме добавяли. Сега искам да я "тунинговам" малко :D За цвета съм помислил и съм купил дъбови стрърготини. За вкуса съм чувал всевъзможни неща, които се добавят: мед, лукчета, медицински дъвка и др. Вие какво ще ми препоръчате ?


Колега направи и двойна преварка без да слагаш нищо в нея.
Обади се като си готов. Ако я пиеш трудно ще ти помогнем. :lol:
ПП. Мезето също е важно


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Пон 15 Ное 2010 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17.11.2009
Мнения: 986
Местожителство: Haskovo
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993
ila написа:
barezifranko написа:
Колеги досега с бащата колкото и пъти сме варели ракия нищо не сме добавяли. Сега искам да я "тунинговам" малко :D За цвета съм помислил и съм купил дъбови стрърготини. За вкуса съм чувал всевъзможни неща, които се добавят: мед, лукчета, медицински дъвка и др. Вие какво ще ми препоръчате ?


Колега направи и двойна преварка без да слагаш нищо в нея.
Обади се като си готов. Ако я пиеш трудно ще ти помогнем. :lol:
ПП. Мезето също е важно


Полупреварка е и за проба сложих дъвка. Получи се добре, сега и киселото зеле е готово и стана още по-добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Пон 15 Ное 2010 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06.11.2006
Мнения: 1131
Местожителство: Русе
Skype: deversant
Ами аз да ви светна в Русе има една лабораториика,та носиш 0.5Л там.Казваш колко ракия имаш и ти праявят една химиика за добавказа 50Л примерно.Бухаш я в ракията която имаш и какво се получава? :mrgreen:
Аз така съм пил дюлева ракия на едно заведение,беше страхотна...Но един приятел (съселянин) :Mr Green Fun
Ме светна за таз далавера!И ми каза така "Ти знаеш ли колко пуска дюлята"??? mhihi
Вика: "незнам"... не си пил дюлева ракия,защото от еди си колко килограма матерял излизали некви смешни литри ракия (естественно качествена).Та явно за това пита колегата,още във заглавието.
А за вкусове...каквото си избере човек,може и на мандарина да удря ако щете! :D


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Пон 15 Ное 2010 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05.07.2008
Мнения: 119
Местожителство: Троян
Автомобил: Passat b5.5 1.9 tdi
Двигател: AVF
От доста години варя сливова ракия и се интересувам от по старите майстори за тънкостите а те са много за отличния вкус.При двойната преварка се губи от аромата на ракията а най- добрия начин за потъмняване на сливовата ракия е със разтопяване на захар /горяла захар като при крем карамела/
А за най- мекия вкус трябва да престои в дъбово буре поне 6-7 мес. и колкото е по- голямо е бурето толкова по лесно и бързо омеква, мога и други тайни да ви издам за Троянската сливова но на лични


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Пон 15 Ное 2010 22:46 
Offline

Регистриран на: 22.03.2006
Мнения: 3372
Местожителство: Global
Вече като почти опитен казанджия мога да кажа, че освен хубавото буре и двойната преварка на тих огън, а не да се форсира, слагам прясно набран балкански чай. Всякакъв вид-микс в не голямо количество. Колкото за лек аромат и цвят. Пази се винаги във стъклен съд след това. Чая си го варим отделно в дестилирана вода и го прецеждам после в престоялата ракия. Става направоооо..... :drunk И нито гърло боли, нито глава, на сутринта си готов за нови подвизи. Пък схваща яко от малко количество. Иначе тия вишневи клонки също вършат добра работа, ама по-неопитните тука гледам ги забравят вътре и става една много гнусна щуротия. Осмърдява се много яко ракията на някаква гадост и не е така пивка до 2-3та чаша. :Mr Green Fun Трябва изглежда да се вадят винаги навреме. Отделно, че и много омеква каточели от тях и трябва повече количество, за да ти е гот на душата като пиеш. mhihi :drunk
ПП Това пък с химиите от лаборатория за домашната ракия е направо болна работа... :screwy


Последна промяна от black` на Пон 15 Ное 2010 23:09, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие: Re: добавки към ракия Публикувано на: Пон 15 Ное 2010 22:52 
Offline
T.N.T.
Аватар

Регистриран на: 18.07.2007
Мнения: 2573
Местожителство: Троян
boqn _8228 написа:
От доста години варя сливова ракия и се интересувам от по старите майстори за тънкостите а те са много за отличния вкус.При двойната преварка се губи от аромата на ракията а най- добрия начин за потъмняване на сливовата ракия е със разтопяване на захар /горяла захар като при крем карамела/
А за най- мекия вкус трябва да престои в дъбово буре поне 6-7 мес. и колкото е по- голямо е бурето толкова по лесно и бързо омеква, мога и други тайни да ви издам за Троянската сливова но на лични


шшшшштт нито дума
кат дойде някой на гости само с напиване иначе балкана пази своите тайни


Върнете се в началото
 Профил  
 

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: najdobrix и 8 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  

Форумът е създаден през 2004 г. от Николай Найденов и Ивайло Николов за всички фенове на VW. През годините се поддържа и обновява от Клуб на привържениците на Фолксваген в България. Специални благодарности на vasstop, ISRalien, heimdal, wili98 и др.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
VW Club Bulgaria
mobile.bg
ODIGY WEB Design