добавки към ракия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
batetony67
Мнения: 1802
Регистриран на: Сря 09 мар 2005 2:18
Автомобил: VW Beetle
Двигател: CU 1980
Местоположение: София
Контакти:

Re: добавки към ракия

Мнениеот batetony67 » Пон 15 ное 2010 22:59


vaso18 написа:
boqn _8228 написа:От доста години варя сливова ракия и се интересувам от по старите майстори за тънкостите а те са много за отличния вкус.При двойната преварка се губи от аромата на ракията а най- добрия начин за потъмняване на сливовата ракия е със разтопяване на захар /горяла захар като при крем карамела/
А за най- мекия вкус трябва да престои в дъбово буре поне 6-7 мес. и колкото е по- голямо е бурето толкова по лесно и бързо омеква, мога и други тайни да ви издам за Троянската сливова но на лични


шшшшштт нито дума
кат дойде някой на гости само с напиване иначе балкана пази своите тайни

Идваме на гости, кога? :drunk




tocho49
Мнения: 7
Регистриран на: Съб 10 окт 2009 16:29
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: добавки към ракия

Мнениеот tocho49 » Пет 19 ное 2010 13:13


Здравейте!!!
Не видях моя начин на омекотяване и оцветяване на домашната ракия. Аз и пускам няколко клечици от вътрешната (тъмната) част на акация. Най добре е хубавата ракия да отлежи поне една година, но моя началник вика, че ракията е прясна само на казана!!!!
Ха наздраве!!!!!!!!


Потребителски аватар
marianchev
Мнения: 2296
Регистриран на: Вто 27 мар 2007 14:03
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP
Местоположение: Вкъщи

Re: добавки към ракия

Мнениеот marianchev » Пет 26 ное 2010 10:39


Намираш си клонки от смрадлика /на места му викат тетре/ , обелваш кората, цепиш клонките и остъргваш сърцевината отвътре. Слагаш по преценка. Тя придава цвят, освен това смрадликата сама по себе си е антибиотик. Правят се прахчета за изгаряне, порязване...Ракията за да стане хубава отлежава в дъбови бъчви, но трябва да са нови, а не преди това в тях да е имало ракия от други плодове и реколти.
Иначе има трик с който за 20 дена ракията ще изглежда дълго време отлежавала, но само на вид mhihi


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8290
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: добавки към ракия

Мнениеот Stivi » Пет 26 ное 2010 15:35


Има едно нещо дето май му казват "мускатов дестилат" не е някаква проста есенция обаче ! Тъста го взима от приятел който е технолог във поморийска изба и слага на домашната-досега не е имало човек да не похвали ракията ! Естествено същата се прави без никаква захар и седенето в буре е задължително !



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: buller, chriss, padrino и 74 госта