Включи се в кампанията на VWclub.bg "Да помогнем на Вальо - Snejoky"!
Фолксваген България - Volkswagen Bulgaria
Дата и час: Съб 01 Ное 2014 3:42

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Правила на форума


Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
POST Заглавие: Изисквания на ХЕИ за заведение за бързо хранене? Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23.10.2004
Мнения: 2969
Местожителство: София - Враца
Абе от известно време ми се върти идея да открия подобно заведение. Има ли някой представа какви са изискванията на ХЕИ за подобно заведение (нещо като дюнерите, и сандвичите в ст. град)? Заведението ще е малко, от сорта на Мимас. Потърсих в нета официална страница на ХЕИ, или друга информация по въпроса, но не открих.. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 10:47 
Offline
Ън Мън
Аватар

Регистриран на: 14.12.2004
Мнения: 7894
Местожителство: София
Аууууу с Хей ще се оправиш..... но от HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Point изискванията на EU ще ти стане лошо :(


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23.10.2004
Мнения: 2969
Местожителство: София - Враца
Tyan написа:
Аууууу с Хей ще се оправиш..... но от HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Point изискванията на EU ще ти стане лошо :(

?!
Я поясни плс? :oops:


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20.05.2005
Мнения: 8211
Местожителство: София
Skype: naldodp
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
http://www.medicalnet-bg.org/hei-s/hei-s.htm Това излиза за ХЕИ от Гугъла..... :dontknow: ако ти върши работа :wink: http://www.ads-consult.com/pagebg.php?P=11&SP=19 ей туй пък е за тая агенция по контрола :wink:


Последна промяна от веселин на Сря 20 Сеп 2006 10:54, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 10:54 
Offline
Ън Мън
Аватар

Регистриран на: 14.12.2004
Мнения: 7894
Местожителство: София
Значи има няколко сертифицирани фирми дето ти проверяват обекта и дават акъл за да може да отговаряш на нормите те сертифицират по HACCP..... http://mi-news.moody.bg/HACCP.php ...... почва се едно ....една мивка за това...... една мивка за онова....нож за месо .... нож за зеленчуци...... препарат за това ... препарат за онова..... кош за това кош за онова ..... бррррр бе може и по метър да минеш ама ако те глобят онези са не хора.....

аааа да ако произвеждаш някакъв продукт ...баниця ... дюнер ..... бла бла кифла ти трябва техническа документация дето сега ще ти покажа как изглежда веднъж годишно с нея се пращат проби от продукцията


Последна промяна от Tyan на Сря 20 Сеп 2006 10:56, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23.10.2004
Мнения: 2969
Местожителство: София - Враца
веселин написа:
http://www.medicalnet-bg.org/hei-s/hei-s.htm Това излиза за ХЕИ от Гугъла..... :dontknow: ако ти върши работа :wink:


Мерси, но почти никакво инфо там. Разгледах го и аз.


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 10:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20.05.2005
Мнения: 8211
Местожителство: София
Skype: naldodp
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
ACCELERATOR написа:
веселин написа:
http://www.medicalnet-bg.org/hei-s/hei-s.htm Това излиза за ХЕИ от Гугъла..... :dontknow: ако ти върши работа :wink:


Мерси, но почти никакво инфо там. Разгледах го и аз.
Звъниш на телефоните и питаш-к,во ги жалиш :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23.10.2004
Мнения: 2969
Местожителство: София - Враца
Tyan написа:
Значи има няколко сертифицирани фирми дето ти проверяват обекта и дават акъл за да може да отговаряш на нормите те сертифицират по HACCP..... http://mi-news.moody.bg/HACCP.php ...... почва се едно ....една мивка за това...... една мивка за онова....нож за месо .... нож за зеленчуци...... препарат за това ... препарат за онова..... кош за това кош за онова ..... бррррр бе може и по метър да минеш ама ако те глобят онези са не хора.....

аааа да ако произвеждаш някакъв продукт ...баниця ... дюнер ..... бла бла кифла ти трябва техническа документация дето сега ще ти покажа как изглежда веднъж годишно с нея се пращат проби от продукцията


Да, интересуват ме точно подобни изисквания, за да мога да търся да наема помещение, което отговаря на тях, или поне да знам какъв ремонт трябва да направя в него, за да отговаря на изискванията. Само че и в този сайт само повърхностна информация. Тъпото е, че има големи изисквания, глоби, проверки и т.н., а никъде не можеш да намериш инфо какви точно са въпростните изисквания, за да ги спазиш?! Дори и да имаш желание?! Типично за България... :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 11:01 
Offline
Ън Мън
Аватар

Регистриран на: 14.12.2004
Мнения: 7894
Местожителство: София
http://vwclub-bg.org/~tyan/Gonki/butertesto.doc

http://vwclub-bg.org/~tyan/Gonki/butertestolist.doc

ето по едно такова за всичко което продаваш ... веднъж годишно и на бройка е 50-тина лева :) това е за бутер тесто :)


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 11:02 
Offline
Ън Мън
Аватар

Регистриран на: 14.12.2004
Мнения: 7894
Местожителство: София
Не можеш да намериш инфо за да те изнудят да си намериш одитор дето да ти дава акъл ...не че не можеш сам ако имаш информацията ама всичко е изнудване .....


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23.10.2004
Мнения: 2969
Местожителство: София - Враца
Tyan написа:
Не можеш да намериш инфо за да те изнудят да си намериш одитор дето да ти дава акъл ...не че не можеш сам ако имаш информацията ама всичко е изнудване .....

Това си помислих и аз... Надявах се тук някой да е по-запознат, не искам да пръскам рушвети наляво и надясно (то без тях няма да мине, все пак сме в България, но все пак.. поне да ги сведа до минимум)

Tyan, само не разбрах, тези документи по-горе аз ли трябва да ги изготвя, или ги има готови някъде, или ми ги изготвят от ХЕИ?!


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19.04.2005
Мнения: 244
Местожителство: Пловдив
Вече няма ХЕЙ.
Службата която контролира производството и търговията с храни се казва РИОКОЗ или регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.
Това с което трябва да се съобразиш е:
към 15.04.2006 год.
1. Закон за храните
2. Наредба № 5 от 25.05.2006 за хигиената на храните
3. Закон за измерванията
4. Закон за националната стандартизация
5. Закон за здравословни и безопасни условия на труд
6. Закон за опазване на околната среда
7. Наредба № 1 от 7.01.2002 за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за храни
8. Наредба № 3 от 24.01.2005 за условията за извършване на дезинфекция, дезинсекция и деритизация
9. Наредба № 4 от 25.06.1999 за изтегляне от пазара и унищожаване на опасни стоки
10. Наредба № 8 от 16.04.2002 за изискванията към използване на дабавки в храните
11. Наредба № 9/ 2001 за качеството на водата, предзначена за питейно-битови цели
12. Наредба № 22 от 13.10.2003 за условията и реда за вземане на проби от храни
13. Наредба № 23 от 17.05.2001 за условията и изискванията за представяне на хранителна информация при етикетирането на храни
14. Наредба № 24 от 17.05.2001 за хигиенните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни
15. Наредба № 31 от 29.07.2004 за максимално допустимите количества замърсители в храните
16. Наредба № 45 от 01.12.1995 за хигиенните норми и изисквания за добавките в хранителните продукти
17. Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия

Дано не съм те отчаяла, но истината е че за храните страшно много затегнаха нещата и имай в предвид,че срока за въвеждане на НАССР в обекта е до 31.12.2006


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 12:54 
Offline
Ън Мън
Аватар

Регистриран на: 14.12.2004
Мнения: 7894
Местожителство: София
Техническата документация .... ами тука ги докараха в обекта празни бланките в електронен вариант взети от някъде и си ги попълваха и беше нечовешка сеч .... половината готвачи и сладкари даваха наставления ... какво се слага вътре как се пече ... ама би трябвало да има бланките за техническата документация някъде да се продават...... иначе попълваш ...беж в РИОКОЗ с готовата документация ... и един продукт ..там го изследват и след две седмици в документацията попълват ....еди колко си процента масленост в сухото вещество.... еди колко си еди какви си микроорганизми... това го подпечатват в три екземпляра плащаш по 50тина лева на артикул и продаваш една година....след това пак.... и така .... иначе мога да разпитам наоколо само че тука са няколко огромни обекта за хранене и минават по 2000 човека за 24 часа и не знам нещата дали са същите като за малките заведения ...сигурен съм само че HACCP важи еднакво за всички......


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05.05.2006
Мнения: 36
Местожителство: Пловдив
Tyan написа:
Аууууу с Хей ще се оправиш..... но от HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Point изискванията на EU ще ти стане лошо :(



Преди месец го вадихме този документ в едно от заведенията в които работя.Струва от 500 до 3000лв , в зависимост от големината на заведението(не съм много сигурен,ще проверя утре) и е задължителен-трябва да го има всяко заведение за обществено хранене.
Не е толкова страшно.Още по-лесно ще ти бъде,ако се свържеш с тях преди да си започнал ремонти и ще ти кажат как точно да направиш и организираш всичко,за да ти изработят този документ безпроблемно.
Ако те интересува утре ще ти дам телефон и адрес(фирмата е софийска)
Плюсът за теб е ,че след като имаш издаден такъв документ,какъвто и проблем да ти направят ХЕИ за брой мивки,път на готова продукция,движение на продукти,сектори за обработка и съхранение .....те(фирмата,която ще ти изготви HACCP сертификат) ще се разправят с ХЕИ.
ОБАЧЕ....
има още много бумащина около кухнятя:
-всеки хладилник трябва да има термометър и показанията му да се вписват ежедневно в отделна тетрадка
-за срокове на годност на всички продукти има СЪЩО така отделна тетрадка
-има документ за поддръжка на хигиената,в който се описват всички използвани препарати,начини на почистване,хора отговорни за тези операции :D
и още куп неща....
...но хайде да не те разубеждавам преди да си започнал.ПАК ти казвам НЕ е толкова страшно,но е малко скъпо.


Върнете се в началото
 Профил  
 

POST Заглавие:  Публикувано на: Сря 20 Сеп 2006 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07.03.2006
Мнения: 2255
Местожителство: Пловдив
Skype: juvesan
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH
Цитат:
има още много бумащина около кухнятя:
-всеки хладилник трябва да има термометър и показанията му да се вписват ежедневно в отделна тетрадка
-за срокове на годност на всички продукти има СЪЩО така отделна тетрадка
-има документ за поддръжка на хигиената,в който се описват всички използвани препарати,начини на почистване,хора отговорни за тези операции Very Happy
и още куп неща....

виж сега , това е така , обаче мисля , че докато се стигне до там има мнооого дълъг път за когото си споменал :) Основния проблем е информацията - мръсните педали могат да тълкуват изискванията както им падне( и го правят) .... характерно е постепенното повишение на изискванията когато започваш ти казват че помещението "може и така" следващия път ти изискват да има силиконова завеса- правиш я после ти пишат предписание, че е необходимо да има стъклено пано разделящо " ей този сектор" а накрая те питат защо няма врата тук която да седи затворена и да е от алуминиева дограма - за да е по чистичко :) лично аз съм наблюдавал махане на боя и слагане на плочки със следващо махане на плочки и слагане на изолационен панел на едно и също място и то само за 3 седмици .... имайки в предвид огромната мръсотия, която присъстваще в всякакъв вид хранителни обекти , мисля че беше нужно някои да накаже недобросъвестните собственици- само че не мисля че точно това е начина :)


Върнете се в началото
 Профил  
 

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  

Форумът е създаден през 2004 г. от Николай Найденов и Ивайло Николов за всички фенове на VW. През годините се поддържа и обновява от Клуб на привържениците на Фолксваген в България. Специални благодарности на vasstop, ISRalien, heimdal, wili98 и др.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
VW Club Bulgaria
mobile.bg
ODIGY WEB Design