[quote="zloby3400"]Пастърмичката от свинското шницелче е... нямам думи. Не се усетих кога изпих 2 литра Шуменска бира. И това при положение че вися на терасата от вчера до днес - само едно денонощие. Почвам засилено производство за да си посрещам другарите по Коледа и Нова Година. Наздраве !!![/quote
Ot Лидъл на прИмоция ли ги взе тия шницелчета и на каква цена?!?!?! Да обадя и аз
Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Matematiks
- Мнения: 3168
- Регистриран на: Вто 27 ное 2007 17:29
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
- mupk0
- Мнения: 3822
- Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Ооо край край!Другата седмица като се прибера в града правя галимацията При толкова матриАл :Д
-
- Low rider
- Мнения: 5548
- Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Аз вече ги хапнах половината Установих обаче, че 48 часа в сол е много време.Мисля 24 часа ще е достатъчно.Абе като за пръв път станаха добре.Дет се вика доволен съм
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Matematiks написа:zloby3400 написа:Пастърмичката от свинското шницелче е... нямам думи. Не се усетих кога изпих 2 литра Шуменска бира. И това при положение че вися на терасата от вчера до днес - само едно денонощие. Почвам засилено производство за да си посрещам другарите по Коледа и Нова Година. Наздраве !!![/quote
Ot Лидъл на прИмоция ли ги взе тия шницелчета и на каква цена?!?!?! Да обадя и аз
Нормалната цена е 6.99 лв. за 0,600 кг./11.65лв за кг./ Ако уцелиш обаче вечер след 18:00 ч. - намалят с 30% свинското месо на което му остава два дни срок на годност - тогава струва 4,90 лв. за 0,600 кг./8.16 лв. за кг./
- dready
- Мнения: 1844
- Регистриран на: Сря 25 май 2005 19:36
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Сега да споделя и аз моят опит. Вече 4та година си правя пастърма и то в доста прилични количества около 10 - 15 кг. Лично аз използвам телешки шол или телешко бонфиле.
Рецептата е много проста и лесна за изпълнение. Ето малко снимков материал.
Ако има интерс ще пусна и рецептата.
Рецептата е много проста и лесна за изпълнение. Ето малко снимков материал.
Ако има интерс ще пусна и рецептата.
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
golfmk1 написа:Аз вече ги хапнах половината Установих обаче, че 48 часа в сол е много време.Мисля 24 часа ще е достатъчно.Абе като за пръв път станаха добре.Дет се вика доволен съм
На мен ми се струва че и по малко от 24 часа ще са достатъчни - може би 12 или 16 часа. Месото което престоя 24 часа е една идея по-солено отколкото ми се иска.
До колегата Dready: Пускай рецептата. Туй червеното в тавичката лютеница ли е или нещо специално?
- dready
- Мнения: 1844
- Регистриран на: Сря 25 май 2005 19:36
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Телешка пастърма
българска кухня, консервиране
ПРОДУКТИ:
телешки шол
сол (80 гр. сол на 1 литър вода)
подправка:
3 пълни супени лъжици червен пипер
20 гр. сол
2 гр. захар
1 чаена лъжица риган
1 чаена лъжица сминдух
15 зърна ситно смлян черен пипер
15 зърна счукан чимен
6 скилидки пресован чесън
прецедения сок на средно голям лимон
50 гр. червено вино
бяло вино
ПРИГОТВЯНЕ:
Телешки шол (нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см) се поставя в саламура в съотношение 80 гр. сол на 1 литър вода. Престоява 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода. Изважда се от водата пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече месо се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик. След 24 часа се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) с подправка за пастърма, приготвена по следния начин: 3 пълни супени лъжици червен пипер, 20 гр. сол, 2 гр. захар, 1 чаена лъжица риган, 1 чаена лъжица сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 гр. червено вино. Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос. Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още едно денонощие, след което се освобождава и се оставя да съхне. Може да се консумира още на четвъртия ден. За по – продължително съхранение, след като месото изсъхне се намазва отново с пастата за пастърма и се държи в найлонов плик във фризер. В случай, че пастърмата се приготвя през по-топлите месеци от годината сушенето става в хладилник, в който има поставен отворен пакет ориз за абсорбиране на отделената от месото влага.
Съвет и от личен опит. Внимавайте с обезсоляването под вода. Пробвайте на вкус да е добре и тогава обезсолявайте. Последната партида не съм я обезсолявал ,само я измих добре от кръвта.
ИЗТОЧНИК: В.С.
copy/paste от Varbona
българска кухня, консервиране
ПРОДУКТИ:
телешки шол
сол (80 гр. сол на 1 литър вода)
подправка:
3 пълни супени лъжици червен пипер
20 гр. сол
2 гр. захар
1 чаена лъжица риган
1 чаена лъжица сминдух
15 зърна ситно смлян черен пипер
15 зърна счукан чимен
6 скилидки пресован чесън
прецедения сок на средно голям лимон
50 гр. червено вино
бяло вино
ПРИГОТВЯНЕ:
Телешки шол (нарязан на ивици с дебелина не повече от 7 см) се поставя в саламура в съотношение 80 гр. сол на 1 литър вода. Престоява 7 дни в хладилник или в помещение с температура до 8 градуса. На седмия ден се изважда и се обезсолява в продължение на 4 часа в голям съд под течаща студена вода. Изважда се от водата пронизва се от единия край с дебела връв и се оставя да се изцеди в за около час. Изцеденото вече месо се поставя между две дъски и се пристяга здраво с широк, стегнат ластик. След 24 часа се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) с подправка за пастърма, приготвена по следния начин: 3 пълни супени лъжици червен пипер, 20 гр. сол, 2 гр. захар, 1 чаена лъжица риган, 1 чаена лъжица сминдух, 15 зърна ситно смлян черен пипер, 15 зърна счукан чимен, 6 скилидки пресован чесън, прецедения сок на средно голям лимон и 50 гр. червено вино. Всичко това се разбърква в подходящ съд, като към сместа се добавя постепенно бяло вино до получаване на еднородна смес с гъстота на рядък сос. Намазаното с подправката месо се закача да съхне на проветриво място в продължение на 24 часа, след което отново се поставя между дъските и се пристяга с ластика. Стегнато престоява още едно денонощие, след което се освобождава и се оставя да съхне. Може да се консумира още на четвъртия ден. За по – продължително съхранение, след като месото изсъхне се намазва отново с пастата за пастърма и се държи в найлонов плик във фризер. В случай, че пастърмата се приготвя през по-топлите месеци от годината сушенето става в хладилник, в който има поставен отворен пакет ориз за абсорбиране на отделената от месото влага.
Съвет и от личен опит. Внимавайте с обезсоляването под вода. Пробвайте на вкус да е добре и тогава обезсолявайте. Последната партида не съм я обезсолявал ,само я измих добре от кръвта.
ИЗТОЧНИК: В.С.
copy/paste от Varbona
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Супер е рецептата колега. Тази подправка чимен обаче не са я чували по магазините. Рових в нета има доста противоречива информация - някъде пишат че това са семената на сминдуха, другаде казват че двете нямат нищо общо.
Слагайте мръвките да съхнат и НАЗДРАВЕ !!!
Слагайте мръвките да съхнат и НАЗДРАВЕ !!!
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Нещо не ми се получава пастърмата от свинските сърца - още трябва да съхне, като я пробвах и ми горчи. Колега golfmk1 как е при теб?
Преди малко се върнах от магазин ТЕMPO - ето на какво попаднах там, състав - червен пипер и чимен.
Преди малко се върнах от магазин ТЕMPO - ето на какво попаднах там, състав - червен пипер и чимен.
-
- Low rider
- Мнения: 5548
- Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
И аз съм с такава подправка мисля на БИОСЕТ и да ти кажа и на мен ми нагарча.Мисля следващата партида да си направя сам подправката
-
- Low rider
- Мнения: 5548
- Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Само, че аз не направих това което пише отзад за хомогенната смес а направо я втрих в месото.
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Абе колеги ,абе пукници що хабите месото с купени подправки.Чимена си е чист сминдух и се ползва при така нареченото "кайзероване".Я с вземете чубричка,червено и черно пиперче и малко риган па си забъркайте суха подправка и не си играйте с тези пасти.Айде наздраве
- hooligans
- Мнения: 18718
- Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
- Местоположение: София
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Мойта стана, ама е мноооого солена, не се яде
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
hooligans написа:Мойта стана, ама е мноооого солена, не се яде
Ако решиш пак да правиш, не дръж месото повече от 24 часа в сол, даже и това са му много според мен. Ако го забравиш да седи повече ще трябва да го обезсоляваш "...Обезсоляване
Преди консумация на силно осолено месо или риба (10-12%), то може да се обезсоли за да се избегнат проблемите с приема на твърде много сол. За целта е най-добре да се използва слабосолен воден разтвор (около 3-5%) в който да престои продукта известно време. Това позволява да се запазят добрият вид и вкусови качества. Понякога е необходимо допълнително доливане на питейна вода в разтвора, тъй като той извлича сол от продукта който е в него и това повишава солеността му. Не е желателно прекомерното разреждане на разтвора, тъй като в противен случай месото или рибата няма да изглеждат добре." Пълната статия тук - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1% ... 0%BD%D0%B5
- dready
- Мнения: 1844
- Регистриран на: Сря 25 май 2005 19:36
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Относно подправките за хората от София е много лесно. На женския пазар ,новата покрита част има няколко сергии със страшно много подправки. От там купувам сминдух и чимен. Не знам дали са едно и също там го продават отделно.
Относно колегите ,които слагат месото само в сол трябва много ама много да внимават ,защото месото се осолява до безобразие. Затова е по добре саламурата от рецептата. В момента тепературите позволяват месото да стои на балкона и е много лесно. След като престои е хубаво да се пробва дали е добре на сол и ако е много солено да се обезсоли с вода.
от личен опит казвам ,че тази резепта е уникална и пастърмичката става много вкусна.
Относно колегите ,които слагат месото само в сол трябва много ама много да внимават ,защото месото се осолява до безобразие. Затова е по добре саламурата от рецептата. В момента тепературите позволяват месото да стои на балкона и е много лесно. След като престои е хубаво да се пробва дали е добре на сол и ако е много солено да се обезсоли с вода.
от личен опит казвам ,че тази резепта е уникална и пастърмичката става много вкусна.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 238 госта