Колеги дайте съвети как най-добре се приготвя цаца в домашни условия. Както е замразена в плика докато стане готова за консумация с
Хайде "морски", давайте да видим.
п.п. Не че не ползвам гугъл да си намеря рецепта, просто ми се иска някой от "извора" да даде инфо.
Приготвяне на цаца у дома
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- instantaccess
- Мнения: 689
- Регистриран на: Сря 25 авг 2010 18:29
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: bg
- fox_vt
- Мнения: 2788
- Регистриран на: Съб 22 мар 2008 18:22
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
- Местоположение: Велико Търново
Re: Приготвяне на цаца у дома
Значи викаш ме мене със галон бира,ти също трябва да имаш още един галон иначе не става магията.След това си избираш дали да е обикновенна или с брашно.Обикновенната като се размрази се слага директно в фритюрника (опционално) или тигана,другата се овъргалва във брашно-сипва се брашно във брошура от техномаркет(по изключние може и технополис)слага се рибата,хваща се брошурата от двете страни и се надига наляво надясно със оттренирани движения на дългогодишен цацаджия.И след това се пържи.Трябва да се разбърка в началото на пърженето да не залепва една за друга и лимончето е задължително(лимонов сок само ако си в затвора)
- Supawiza
- Мнения: 996
- Регистриран на: Съб 17 юни 2006 8:25
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Приготвяне на цаца у дома
Аз я правя почти като колегата с брашно ама първо я посолявам и после в брашното се овалва и пържиш като аз я припържвам малко повече да хрупа .
- siso_k
- Мнения: 1221
- Регистриран на: Вто 10 авг 2010 9:29
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Местоположение: Ветровития град
- Контакти:
Re: Приготвяне на цаца у дома
Цацата задължително се чисти, иначе става горчива. Приготвянето както казват колегите по-горе - брашно, малко сол и след това според предпочитанията - по препържена или не. Лимон и бира задължително
- stanko_71
- Мнения: 186
- Регистриран на: Вто 25 мар 2008 19:42
- Автомобил: Jetta syncro
- Двигател:
- Местоположение: Мъглиж
Re: Приготвяне на цаца у дома
Брашното да е царевично, може и в стрити на прах солети да се оваля а като се препържи се полива с оцет с счукан чесън
-
- VW експерт
- Мнения: 12861
- Регистриран на: Съб 07 мар 2009 13:41
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
- Местоположение: Враца
Re: Приготвяне на цаца у дома
Ако може иди я опръжи у комшията.
Иначе после един месец ще ти мирише на "море" къщата(апартамента).
Иначе после един месец ще ти мирише на "море" къщата(апартамента).
- xalerrelax
- Мнения: 3060
- Регистриран на: Чет 25 сеп 2008 10:54
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Бургас
Re: Приготвяне на цаца у дома
siso_k написа:Цацата задължително се чисти, иначе става горчива.
С това не мога да се съглася.
Нормалната и дребна цаца не се чисти.Ако е по - едра като хамсия вече се търбуши като пиперка.
Отделно , ако не пържите десетки килограми цаца я направете на клечки за зъби.Бучкаш я през очите и пържиш в тиган.Пържи се равномерно и не се сбръчква.
п.п.
Като стана въпрос за цаца и риба като цяло(макар цацата трудно да се брои за риба )............много се забавлявам лятото разни индивиди като се мъчат да ги хапват с вилица....голяма забава...
Последна промяна от xalerrelax на Сря 28 авг 2013 8:05, променено общо 1 път.
- MaRtiNsKi
- Мнения: 2542
- Регистриран на: Пон 09 апр 2007 21:00
- Автомобил: GOLF V
- Двигател: TDI
- Местоположение: Радомир
Re: Приготвяне на цаца у дома
xalerrelax написа:siso_k написа:Цацата задължително се чисти, иначе става горчива.
С това не мога да се съглася.
Нормалната и дребна цаца не се чисти.Ако е по - едра като хамсия вече се търбуши като пиперка.
Отделно , ако не пържите десетки килограми цаца я направете на клечки за зъби.Бучкаш я през очите и пържиш в тиган.Пържи се равномерно и не се сбръчква.
Аз също я правя на клечки за зъби,но слагам мазнина в една тава и във фурната... Преди това овалвам в брашно и сол.. Няма да пръска и да пуши Пържи се много бързо и лесно се обръща
- slaveiko67
- Мнения: 2120
- Регистриран на: Сря 03 ное 2010 10:23
- Автомобил: Golf 3 GT TDI
- Двигател: AFN 96g
- Местоположение: Montana
Re: Приготвяне на цаца у дома
Здравейте,колеги!
Не съм "морски",но имам някаква реална прадстава как стават нещата.А тя е следната:
За приготвяне на хубава цаца в домашни условия е задължително цацата да е ПРЯСНА и ИЗЧИСТЕНА,колкото може де!
Другото е компромис!!!
А за компромиса-замразена цаца...Размръзяване,измиване,чистене-рибе по рибе/трябват нерви на Дебил,или да ги чисти някой друг-примерно съпругата /.Има и едно мързеливо чистене-с домашна точилка,разтърквалка или кой,както я знае/разточва се тесто с нея/.На равна плоскост се разстилат цацките и леко,ама много леко се разтриват с точилката няколко пъти.Цацата е мека и се пука-каквото излезе,излезе-каквото остане,остане.На мивката,пак миене и ако трябва-осоляване.
После в брашно/класиката е да е бяло,тип-500/Другото-царевично,бирена паста,качамаци,корнфлекси и т.н.променят специфичния вкус на цацата.
Добре е да се отъркаля добре в брашното и да си стои в него.В гевгир или едра,голяма цедка се тръска за да падне излишното брашно.
Следва пържене.В повечко олио,добре загрято на силен котлон-тиган или фритюрник/за домашни условия е по добре тиган,че дом.фритюрници са слабички и ще я варят,докато я изпържат/.Ако е в тиган е ВАЖНО да не се бърза с разбъркване с някакъв кухн.прибор,защото ще стане на каша.Познава се кога да се обръща,когато е станале твърда и леко почва да изплува от горе.Добре е да не се слага по много в тигана ,защото се слепва.
Колко да се пържи,препържи,всеки си решава сам.Както и с какво да се полее.
ВАЖНО!!! Изпържената цаца не трябва да остава и консумира за другия ден.Може да се получи натряване.Не знам защо,но съм патил лично.
Еми това е от мен.Потекоха ми лигите, а е рано за бира.
Не съм "морски",но имам някаква реална прадстава как стават нещата.А тя е следната:
За приготвяне на хубава цаца в домашни условия е задължително цацата да е ПРЯСНА и ИЗЧИСТЕНА,колкото може де!
Другото е компромис!!!
А за компромиса-замразена цаца...Размръзяване,измиване,чистене-рибе по рибе/трябват нерви на Дебил,или да ги чисти някой друг-примерно съпругата /.Има и едно мързеливо чистене-с домашна точилка,разтърквалка или кой,както я знае/разточва се тесто с нея/.На равна плоскост се разстилат цацките и леко,ама много леко се разтриват с точилката няколко пъти.Цацата е мека и се пука-каквото излезе,излезе-каквото остане,остане.На мивката,пак миене и ако трябва-осоляване.
После в брашно/класиката е да е бяло,тип-500/Другото-царевично,бирена паста,качамаци,корнфлекси и т.н.променят специфичния вкус на цацата.
Добре е да се отъркаля добре в брашното и да си стои в него.В гевгир или едра,голяма цедка се тръска за да падне излишното брашно.
Следва пържене.В повечко олио,добре загрято на силен котлон-тиган или фритюрник/за домашни условия е по добре тиган,че дом.фритюрници са слабички и ще я варят,докато я изпържат/.Ако е в тиган е ВАЖНО да не се бърза с разбъркване с някакъв кухн.прибор,защото ще стане на каша.Познава се кога да се обръща,когато е станале твърда и леко почва да изплува от горе.Добре е да не се слага по много в тигана ,защото се слепва.
Колко да се пържи,препържи,всеки си решава сам.Както и с какво да се полее.
ВАЖНО!!! Изпържената цаца не трябва да остава и консумира за другия ден.Може да се получи натряване.Не знам защо,но съм патил лично.
Еми това е от мен.Потекоха ми лигите, а е рано за бира.
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Мнения: 6971
- Регистриран на: Вто 19 окт 2004 12:04
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Приготвяне на цаца у дома
xalerrelax написа:.. я направете на клечки за зъби.Бучкаш я през очите и пържиш в тиган...
на метла събира повече. И става идеална. Късаш части от метлата и през очите я нанизваш
- instantaccess
- Мнения: 689
- Регистриран на: Сря 25 авг 2010 18:29
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: bg
Re: Приготвяне на цаца у дома
Това с клечките за зъби е добро, сега като го каза колега и се сетих, че съм виждал по този начин. Честно казано ви питах, точно за да не стане на "каша" при разбъркването, но за целта явно олиото трябва да е добре нагорещено.
За чистенето - няма кой да се занимава, рибка по рибка...ще трябва цял ден да прекарам само в това.
Бирата е ясна, то нали това е идеята - бира + цаца
Петък или събота след работа взимам едно, две шишета бира, пакет цаца, сядам на терасата и се почвам
За чистенето - няма кой да се занимава, рибка по рибка...ще трябва цял ден да прекарам само в това.
Бирата е ясна, то нали това е идеята - бира + цаца
Петък или събота след работа взимам едно, две шишета бира, пакет цаца, сядам на терасата и се почвам
-
- Мнения: 37
- Регистриран на: Вто 09 апр 2013 14:44
- Автомобил: Golf II 1.3
- Двигател: 2 G
- Местоположение: Шумен
Re: Приготвяне на цаца у дома
И аз да се включа колеги,та макар и с един ден закъснение.
Момчетата преди мен които са предложили начини на приготвяне си е както е.
Прочетох всички предложения, че след изчистването и измиването се овалва в брашното - така е
Само разликата при мен е че след овалването в брашното я оставям да се "слее" влагата от рибката с брашното за няколко минутки /по този начин след изпържването в силното загрято олио от поелото влагата брашно получава много приятна коричка/
А след тава -
Момчетата преди мен които са предложили начини на приготвяне си е както е.
Прочетох всички предложения, че след изчистването и измиването се овалва в брашното - така е
Само разликата при мен е че след овалването в брашното я оставям да се "слее" влагата от рибката с брашното за няколко минутки /по този начин след изпържването в силното загрято олио от поелото влагата брашно получава много приятна коричка/
А след тава -
Re: Приготвяне на цаца у дома
scuba написа:xalerrelax написа:.. я направете на клечки за зъби.Бучкаш я през очите и пържиш в тиган...
на метла събира повече. И става идеална. Късаш части от метлата и през очите я нанизваш
Пропусна да кажеш от коя метла - а тя е тази, с която се чисти външната тоалетна...
Същата се ползва против задръстване на чепа за вино есента, като се поставя цялата непосредствено пред него в кацата в която е забъркано виното. Затова не чупете много клечки от метлата - може да потрябва и задруго...
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 29 госта