аз моята и правя само оптичен тунинг със смрадлика.
но за вкус
добавки към ракия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- ivostefanov
- Мнения: 2464
- Регистриран на: Нед 04 окт 2009 10:34
- Автомобил: Audi A4
- Двигател:
- Местоположение: София
- MITKO_DVD
- Мнения: 6375
- Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Местоположение: София/Монтана
- Контакти:
Re: добавки към ракия
Само цепленки от сърцевината на черница или дуд кък му викаме по нашия край
- imedarov
- Мнения: 1721
- Регистриран на: Чет 17 мар 2005 9:26
- Автомобил: Passat B8
- Двигател:
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: добавки към ракия
Отиваш до Връчеш и си купуваш буренце дъбово с една дъга от дуд, първите две три гОдин ша изпие кило, две, ма има и умрели.
- milmar
- Мнения: 4933
- Регистриран на: Съб 22 мар 2008 2:57
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
- Местоположение: Русе
Re: добавки към ракия
добавки към ракия
Освен хубава салата - НИЩО !
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: добавки към ракия
dobrin написа:Дъбови стърготини в марля. Но най-добрият вариант си остава в буре, само дето изпива от ракията - колкото по-дълго време, толкова повече изпива. Всякакви други изкуствени оцветители и заместители са безмислени и само развалят ракията.
Аз правя така:
Дъбовите стърготини ги слагам в тавичка и във фурната.Изчаквам леко да замирише на дърво/не да изгорят/.
Оттам от тавата обирам само едрите,защото на дъното остава ситен талаш и после се просмуква -ракията става мътна.Слагам ги в два слоя ТЕНЗУХ-по ситен е .Нямам буре и гси държа ракията в дамаджани.Правя си пури от тензуха вътре с стърготините и ги слагам в дамаджаните.Така стоят една година/през това време пия миналогодишната.Ефекта е поразителен - мека ракия,лек аромат на дъб и прекрасен цвят.Ракията е плодова а дъб купувам единствено такъв в хартиени кесии.
Това го правя години наред/а те не са малко/ Дядо/лека му пръст/ беше казанджия
-
- Мнения: 734
- Регистриран на: Съб 09 фев 2008 16:07
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Радомир
Re: добавки към ракия
за цвят,черница.
За вкус аз съм пробвал като мажа капака на казана с мед,а вътре в самия казан и джибрето съм добавял мляко и царевица-ракията става много приятна за пиене,
но най си я предпочитам чиста,без оцветители и подобрители.
Най-важното е да е престояла поне една година поне в стъкло,ако не в буре.
За вкус аз съм пробвал като мажа капака на казана с мед,а вътре в самия казан и джибрето съм добавял мляко и царевица-ракията става много приятна за пиене,
но най си я предпочитам чиста,без оцветители и подобрители.
Най-важното е да е престояла поне една година поне в стъкло,ако не в буре.
- embi4a
- Мнения: 695
- Регистриран на: Чет 11 яну 2007 11:57
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Габрово
Re: добавки към ракия
парчета от черница - стоят докато потънат на дъното и се махат. Освен, че оцветяват, придават по-мек вкус на ракията и изпиват евентуално ако има малко метил. Виждал съм и да мажат казана отвътре с малко мед преди да го запечатат, но не съм го прилагал. При сварена ракия не слагайте боклуци вътре. Още нещо - пил съм 27 годишна ракия и да ви кажа, че не съм пил по-добър елексир. На ракията и трябва време да стане хубава, но кой да я чака
- mirkata 4020
- Мнения: 905
- Регистриран на: Пон 13 окт 2008 11:57
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
- Местоположение: Ловеч-старият град
Re: добавки към ракия
Barboukov написа:airjohn написа:Кориандър семена.
Само за бисерна ракия обаче!!! 20 гр на килограм материал!
Точно така,кориандъра придава или по точно подсилва аромата на мускатовият материал,иначе ако материала е друг се получава смесване на аромати.
Вариант също е да сложиш кориандър,но ако материалът ти е ечемик,тои няма собствен мирис,но задължителна преварка и се разрежда с омекотена дестилиран вода която е проблем,има я само във винпромите точно тя придава онова усещане за неразредена ракия и в същото време пивка.
А пък и ако преди да затвориш казана намажеш капака му с мед,тоест изпаренията да "оближат" медеца преди да се втурнат по онази серпентина на която в долният и край сме вперили поглед с течащи лиги и жаден поглед в очакване на онази свещенна течност чието име произнасяме с роболепно уважение-РАКИЯ
Re: добавки към ракия
barezifranko написа:Колеги досега с бащата колкото и пъти сме варели ракия нищо не сме добавяли. Сега искам да я "тунинговам" малко За цвета съм помислил и съм купил дъбови стрърготини. За вкуса съм чувал всевъзможни неща, които се добавят: мед, лукчета, медицински дъвка и др. Вие какво ще ми препоръчате ?
Колега направи и двойна преварка без да слагаш нищо в нея.
Обади се като си готов. Ако я пиеш трудно ще ти помогнем.
ПП. Мезето също е важно
- barezifranko
- Мнения: 999
- Регистриран на: Вто 17 ное 2009 14:34
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
- Местоположение: Haskovo
Re: добавки към ракия
ila написа:barezifranko написа:Колеги досега с бащата колкото и пъти сме варели ракия нищо не сме добавяли. Сега искам да я "тунинговам" малко За цвета съм помислил и съм купил дъбови стрърготини. За вкуса съм чувал всевъзможни неща, които се добавят: мед, лукчета, медицински дъвка и др. Вие какво ще ми препоръчате ?
Колега направи и двойна преварка без да слагаш нищо в нея.
Обади се като си готов. Ако я пиеш трудно ще ти помогнем.
ПП. Мезето също е важно
Полупреварка е и за проба сложих дъвка. Получи се добре, сега и киселото зеле е готово и стана още по-добре.
- deversant
- Мнения: 1229
- Регистриран на: Пон 06 ное 2006 23:58
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Русе
Re: добавки към ракия
Ами аз да ви светна в Русе има една лабораториика,та носиш 0.5Л там.Казваш колко ракия имаш и ти праявят една химиика за добавказа 50Л примерно.Бухаш я в ракията която имаш и какво се получава?
Аз така съм пил дюлева ракия на едно заведение,беше страхотна...Но един приятел (съселянин)
Ме светна за таз далавера!И ми каза така "Ти знаеш ли колко пуска дюлята"???
Вика: "незнам"... не си пил дюлева ракия,защото от еди си колко килограма матерял излизали некви смешни литри ракия (естественно качествена).Та явно за това пита колегата,още във заглавието.
А за вкусове...каквото си избере човек,може и на мандарина да удря ако щете!
Аз така съм пил дюлева ракия на едно заведение,беше страхотна...Но един приятел (съселянин)
Ме светна за таз далавера!И ми каза така "Ти знаеш ли колко пуска дюлята"???
Вика: "незнам"... не си пил дюлева ракия,защото от еди си колко килограма матерял излизали некви смешни литри ракия (естественно качествена).Та явно за това пита колегата,още във заглавието.
А за вкусове...каквото си избере човек,може и на мандарина да удря ако щете!
- boqn _8228
- Мнения: 122
- Регистриран на: Съб 05 юли 2008 17:08
- Автомобил: Passat b5.5 1.9 tdi
- Двигател: AVF
- Местоположение: Троян
Re: добавки към ракия
От доста години варя сливова ракия и се интересувам от по старите майстори за тънкостите а те са много за отличния вкус.При двойната преварка се губи от аромата на ракията а най- добрия начин за потъмняване на сливовата ракия е със разтопяване на захар /горяла захар като при крем карамела/
А за най- мекия вкус трябва да престои в дъбово буре поне 6-7 мес. и колкото е по- голямо е бурето толкова по лесно и бързо омеква, мога и други тайни да ви издам за Троянската сливова но на лични
А за най- мекия вкус трябва да престои в дъбово буре поне 6-7 мес. и колкото е по- голямо е бурето толкова по лесно и бързо омеква, мога и други тайни да ви издам за Троянската сливова но на лични
-
- Мнения: 3377
- Регистриран на: Сря 22 мар 2006 13:15
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Global
Re: добавки към ракия
Вече като почти опитен казанджия мога да кажа, че освен хубавото буре и двойната преварка на тих огън, а не да се форсира, слагам прясно набран балкански чай. Всякакъв вид-микс в не голямо количество. Колкото за лек аромат и цвят. Пази се винаги във стъклен съд след това. Чая си го варим отделно в дестилирана вода и го прецеждам после в престоялата ракия. Става направоооо..... И нито гърло боли, нито глава, на сутринта си готов за нови подвизи. Пък схваща яко от малко количество. Иначе тия вишневи клонки също вършат добра работа, ама по-неопитните тука гледам ги забравят вътре и става една много гнусна щуротия. Осмърдява се много яко ракията на някаква гадост и не е така пивка до 2-3та чаша. Трябва изглежда да се вадят винаги навреме. Отделно, че и много омеква каточели от тях и трябва повече количество, за да ти е гот на душата като пиеш.
ПП Това пък с химиите от лаборатория за домашната ракия е направо болна работа...
ПП Това пък с химиите от лаборатория за домашната ракия е направо болна работа...
Последна промяна от black` на Пон 15 ное 2010 23:09, променено общо 3 пъти.
- vaso18
- T.N.T.
- Мнения: 2590
- Регистриран на: Сря 18 юли 2007 13:27
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Троян
Re: добавки към ракия
boqn _8228 написа:От доста години варя сливова ракия и се интересувам от по старите майстори за тънкостите а те са много за отличния вкус.При двойната преварка се губи от аромата на ракията а най- добрия начин за потъмняване на сливовата ракия е със разтопяване на захар /горяла захар като при крем карамела/
А за най- мекия вкус трябва да престои в дъбово буре поне 6-7 мес. и колкото е по- голямо е бурето толкова по лесно и бързо омеква, мога и други тайни да ви издам за Троянската сливова но на лични
шшшшштт нито дума
кат дойде някой на гости само с напиване иначе балкана пази своите тайни
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 78 госта