jurri написа: Преди месец го вадихме този документ в едно от заведенията в които работя.Струва от 500 до 3000лв , в зависимост от големината на заведението(не съм много сигурен,ще проверя утре) и е задължителен-трябва да го има всяко заведение за обществено хранене.
Колега, май ще е добре да знаеш,че системата НАССР се
внедрява и това, че струва ... от 500 до 3000 лв. ... са най-вероятно парите платени на консултанска фирма за подготвяне на цялата документация + обучението на персонала по внедряване на системата ...
А ето и малко информация ...
СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА ОПАСНОСТИТЕ И ЗА КОНТРОЛ НА КРИТИЧНИТЕ ТОЧКИ (НАССР СИСТЕМА)
Съгласно последните изменения в Закона за храните производителите и търговците на храни трябва да разработват, въвеждат и прилагат Система за оценка на опасностите и за контрол на критичните точки (НАССР Система) с цел осигуряване на безопасността на храните.
НАССР е съкратеното наименование от "Hazard Analysis and Critical Control Points".
Началото на НАССР датира от 1959 г. и е свързано с космическата програма на НАСА (САЩ) за осигуряването на безопасна храна за астронавтите и представлява система за самоконтрол, основаваща се на научен подход за осигуряване безопасността на храната по цялата верига от добиването на суровините до крайния потребител.
НАССР системата се основава на :
1. описание и анализ на потенциалните опасности за замърсяване на храните при извършването на всеки етап от производствените операции и определяне на мерките за техния контрол
2. определяне на етапите от технологичния процес, където съществуват възможности за поява на потенциалните опасности и вземане на решение кои от тях са най-съществени за безвредността на храните
3. определяне и установяване на границите на безопасност за всяка критична контролна точка
4. определяне и въвеждане на процедури за наблюдение (мониторинг) на опасностите в критичните контролни точки
5. въвеждане на корективни действия при отклонение в критичните контролни точки
6. периодично преразглеждане на НАССР системата (верификация) с оглед на нейната ефективност или актуализация в случаите на настъпили промени в производствения процес и/или произвежданата храна
7. документиране на НАССР системата и съхраняване на информацията
Изградена на базата на горните седем международно признати принципи, Системата НАССР насочва вниманието на производителите към онези стъпки на протичащите процеси, които имат критично значение за безопасността на произвежданите от тях хранителни продукти.
Фирмите за добив на месо и производителите на мляно месо и месни заготовки с индустриален капацитет по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност и подзаконовите актове по неговото прилагане е трябвало да въведат НАССР системата в срок до 31 декември 2005 г.
Всички останали производители и търговци на храни трябва да внедрят НАССР в срок до 31 декември 2006 г.
Необходима предпоствка за разработването, внедряването и успешното функциониране на НАССР в даден сектор от хранителната верига представляват Добрите производствене практики (GMP).