Наказателни постановления - обжалване...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30000
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Наказателни постановления - обжалване...

Мнениеот dobrin » Пон 12 фев 2007 15:21


Поради многото питания по отношение на издадени наказателни постановления, наложени глоби, отнети точки и т.н., както и във връзка с поредната добра идея на Вили за систематизиране на най – често задаваните въпроси, си позволих да напиша настоящото литературно произведение.
1. Когато, управлявайки МПС, ви спре орган на реда /демек пътен полицай/, вие сте длъжни да спрете не посоченото с палка или ръка място и да не излизате от автомобила.
2. Идвайки при вас, полицаят следва да ви съобщи длъжността, чина и фамилията си, както и към кое РПУ е /младши автоконтрольор сержант Иванов, Трето РПУ например/.
3. След това вече може да ви поиска документите. Вашите – шофьорска книжка с талон (едно такова синьо, в случай, че отдавна не сте го виждали mhihi ), като представянето на лична карта не е залъжително – шофьорската книжка е достатъчен документ за самоличност. На автомобила – малък талон /големия се държи в къщи/, талон за технически преглед, застраховка “Гражданска отговорност” с картонче към нея. Добре е да пазите и втория отрязък от годишната винетка /ако имате такава, при пътувания извън населените места/. Аз нося със себе си и квитанцията за платен данък МПС, за всеки случай, не че е задължително.
4. Длъжен е след това, ако не е рутинна проверка, да ви обясни за какво ви е спрял. В случаите, когато става въпрос за превишена скорост, задължително погледнете часа на засичане на скоростта, да не ви лепнат някое чуждо геройство.
Възможните изходи от всяка една проверката се три – айде тоя път от мен да мине, ама повече да не се повтаря /как ще се стигне до този изход всеки сам решава, затова и няма да го обсъждам по – долу/, определяне и налагане на глоба с фиш на място /сега няма да говорим да размера, тъй като е без значение/, и в най – лошия случай – съставяне на акт за установяване на административно нарушение.
5. Определяне и налагане на глоба с фиш на място. Това по принцип трябва да става в случаите, когато се касае за маловажно нарушение. Дали нарушението е маловажно, преценява полицаят на място по негово усмотрение. Наложените по този начин глоби не подлежат на обжалване, и се плащат заедно с данъците, или по сметките, посочени в КАТ при съответната регионална Дирекция на полицията.
6. Най – честият изход при извършване на нарушение, а при ПТП, за който е виновен – винаги, е съставяне на акт за установяване на административно нарушение /акт/. В него полицаят описва извършеното нарушение – кой, кога, с какво МПС, къде, как и каква разпоредба на правилника или закона е нарушил. Също така неговите имена, длъжност и чин, данни за свидетеля – винаги негов колега от автопатрула. Има място за възражения, които не сте длъжни да пишете, но може и да се възползвате от тази възможност. След това актът ви се предоставя за подпис. Може да го подписвате, може и да не го подписвате, но отказът нищо не ви носи, така че най – добре е да се подпишете и да си го вземете. В този случай полицаят задържа синьото талонче към книжката, като вместо с него, можете да управлявате МПС с акта за срок от един месец.
В срок от три дни от издаване на акта имате право и на още едни възражения /много нещо тази възражения, ама никой не ги гледа/. Теоретично /но не и на практика/ въз основа на тях наказващият орган може да реши, че актът е издаден неправомерно и да не се стига до следващия етап, който е:
7. Въз основа на акта се издава наказателно постановление (НП), в което се определя наказанието за извършеното нарушение – най – често е удоволствие “две в едно” – глоба и отнемане на контролни точки. Наказателното постановление се връчва при получаване на талона към шофьорската книжка – до месец от издаване на акта. Но има случаи, в които този срок не им стига да издадат НП, поради което се налага удължаване на срока, за който акта замества талона. Това удължаване са отбелязва на самия акт с печат. Като получавате НП, искайте да ви върнат акта, защото той е от значение при обжалването.
Самото НП /не акта, нито фиша/ подлежи на обжалване в 7-дневен срок от получаването му чрез органа, който го е издал до съответния районен съд – например НП, издадено от КАТ – Сливен, се обжалва чрез КАТ – Сливен до Районен съд – Сливен, и т.н. Ако не се обжалва в този срок, НП влиза в сила. С влизането на НП в сила се считат за отнети въпросните контролни точки, както и стават дължима глобата. Преди това все едно, че това НП не съществува, т.е. дори с НП, които не са влезли в сила, да са ви отнети 50 точки, си имате книжка и това е. Важно е да не влизат в сила, че... Както колегите са писали, съществува т.нар. давност по отношение на наложените с НП административни наказания. В случая с глобата, тази давност е две години от извършване на нарушението, като има и абсолютна давност, при изтичането на която глобата не може да бъде събирана по принудителен ред – три години, независимо от действията на надлежните органи за събиране на глобата, с които е била прекъсвана двегодишната давност.
Ето и текст на една примерна жалба против НП, който може да се ползва от колегите за да се спази срока за обжалване и да се отложи влизането в сила на НП, като искам да отбележа, че е най – добре всяка жалба да се изготвя от колега адвокат, който да съобрази кои са основните недостатъци на НП и на акта, за да ги изложи в жалбата.


Чрез ...“тук се записва длъжността на издалия НП, написано в началото му”
На “ПП-КАТ” при СДВР


До Софийския Районен Съд
Наказателна колегия



ЖАЛБА


От ..................................., ЕГН ..................................., живущ в гр./с. ......................................................., ж.к. (ул.) “................................................”, бл./№ ......, вх. ....., ет. ...., ап. ...

Срещу Наказателно постановление № ........................../ ......................200...г. на ............................................... на ПП – КАТ при СДВР


Уважаеми районни съдии,

Обжалвам пред Вас описаното наказателно постановление. Същото е издадено при съществени процесуални нарушения, както и в пълно несъответствие с фактическата обстановка.

Налице са няколко основни недостатъка на съставения акт за установяване на административно нарушение. Същите пречат по безспорен начин да бъде установено извършването на твърдените нарушения, поради което актът не може да бъде годно основание за започване на административно наказателно производство и за издаване на наказателно постановление.

Обстоятелствената част на акта не отговаря на действителността.
Основно противоречие е фактът, че .... За този и за горните факти мога да ангажирам свидетелски показания на присъствалите с мен в автомобила, за което моля уважаемият съд да ми допусне един свидетел при довеждане.
В акта не е посочена възрастта и местоработата ми.
Налице е неспазване на предвидената в закона форма за издаване на наказателно постановление – основание за неговата нищожност. Описанието на нарушението не съответства на това в акта за установяване на административно нарушение. В наказателното постановление като час на извършване на нарушението е посочен 16.20 часа, а в акта – 16.10 часа. Отново в нарушение на посочената разпоредба, наказващият орган не е посочил доказателства, които потвърждават извършването на нарушението.

Уважаеми районни съдии,

Моля, като вземете предвид изложеното, да отмените обжалваното наказателно постановление, като постановено при неспазване на предвидената в закона форма и въз основа на порочен акт за установяване на административно нарушение.

...........200.....г.
София С уважение:



Нека колегите адвокати да допълнят темата, тъй като със сигурност има неща, които съм пропуснал.




Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Мнения: 16285
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:57
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 12 фев 2007 15:56


много изчерпателно почти няма какво да се добави, но:
ако откажете да подпишете акта...
1. Полицая е длъжен да ти го даде, не може да те изнудва, подписвай или няма да ти върна документите-чест случай
2. Полицая трябва да намери свидетел /друг, извън свидетеля по акта/, който да подпише и да удостовери, че ти си отказал да подпишеш акта
в този случай се получава че са нужни 1 актосъставител+2 свидетели
е този третия е проблем често...и някои служители на закона /плаща и кинжала/ се отказват от по-нататъшен тормоз над горкия нарушител.
В заключение, закона пази нарушителя -ЗАНН-така че обжалвайте докато има мегдан. В скоро време няма да има гювеч вече


Потребителски аватар
KOKO ГЕОРГИЕВ
Мнения: 1110
Регистриран на: Вто 25 яну 2005 15:38
Автомобил: AUDI A8 4.2 Quattro + FORD Galaxy
Двигател: AUW 2001
Местоположение: София

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Пон 12 фев 2007 22:23


Pichaga написа:в този случай се получава че са нужни 1 актосъставител+2 свидетели е този третия е проблем често.

Не само в този случай, а винаги е нужен третият (а него го няма). Иначе в съда акта пада. :wink:


Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30000
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 12 фев 2007 22:28


KOKO ГЕОРГИЕВ написа:
Pichaga написа:в този случай се получава че са нужни 1 актосъставител+2 свидетели е този третия е проблем често.

Не само в този случай, а винаги е нужен третият (а него го няма). Иначе в съда акта пада. :wink:

Ох, иска ми се да е така, ама не винаги :no-no пада НП /не случайно описах по-горе разликата между акт и НП/ поради липса на трети свидетел, да не кажа почти никога, може би само при ПТП.


Потребителски аватар
Winner25
Мнения: 7339
Регистриран на: Пон 14 мар 2005 15:33
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC
Местоположение: Казанлък

Мнениеот Winner25 » Сря 05 сеп 2007 14:15


Имам един въпрос.
Написаха ми акт за 33км. превишена скорост в града. Направили са ми и клипче даже. Сега след като след два месеца излезе НП наказанието е лишаване за правоуправление за 1 месец. Ако обжалвам НП ще мога ли да карам, докато излезе резултата от обжалването? И жалбите в съда ли се дават?


Потребителски аватар
BuGmaN
Мнения: 3037
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 19:55
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Бургас
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Сря 05 сеп 2007 14:25


Winner25 написа:Имам един въпрос.

Да, след подаване на жалба (подава се в КАТ) талончето ти се връща, освен когато нарушението е за алкохол... :wink:


Потребителски аватар
Winner25
Мнения: 7339
Регистриран на: Пон 14 мар 2005 15:33
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC
Местоположение: Казанлък

Мнениеот Winner25 » Сря 05 сеп 2007 15:36


Значи като подам жалба ще ми върнат синьото талонче? А може ли да има някакви негативни последствия от обжалването. На мене целта ми е само да отложа малко, защото този месец ми се налага да пътувам?


Потребителски аватар
dermeister
Мнения: 805
Регистриран на: Пет 15 сеп 2006 16:51
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот dermeister » Сря 05 сеп 2007 15:59


Има врътка при съставяне на акт да напишеш във възраженията: Имам съмнения, че чичко полицай е употребил алкохол. Тогавам става доста сложна историята и има голяма вероятност да го откажете от АКТ-а и т.н. Също се сещате, че е голяма и вероятността чичко полицай да има 0,1-0,2-0,3 промила от бричика и ..... :lol:


Потребителски аватар
P4v3l
Мнения: 1297
Регистриран на: Пон 18 юни 2007 14:37
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София_

Мнениеот P4v3l » Сря 05 сеп 2007 16:07


Имам и аз един въпрос може ли обикновен полицаи с патрулка да ми пишат акт и ако могат да пишат актове за какви нарушения могат да пишат актове и за какви немогат (т.е. за кои нарушения задължително акта трябва да бъде написан от Катаджия)


Audi_RS*
Мнения: 568
Регистриран на: Вто 08 ное 2005 17:26
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Audi_RS* » Сря 05 сеп 2007 18:01


И аз имам един въпрос,като откажеш да подпишеш акта защото не си съгласен с него,малко по-надолу няма ли едно място за друг подпис за това че получаваш копие от акта или нещо такова ?


Потребителски аватар
mishu
Мнения: 607
Регистриран на: Пет 27 май 2005 16:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот mishu » Сря 05 сеп 2007 18:12


dermeister написа:Има врътка при съставяне на акт да напишеш във възраженията: Имам съмнения, че чичко полицай е употребил алкохол. Тогавам става доста сложна историята и има голяма вероятност да го откажете от АКТ-а и т.н. Също се сещате, че е голяма и вероятността чичко полицай да има 0,1-0,2-0,3 промила от бричика и ..... :lol:


В този случай длъжен ли си да чакаш да дойде друг патрул да го тества тоя лумпел и може ли той да мине само с дрегер или требе кръвна проба?
И ... не забравяйте думата СЪМНЕНИЕ, защото иначе става клевета.


Потребителски аватар
oho
Мнения: 51
Регистриран на: Съб 11 авг 2007 13:04
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот oho » Сря 05 сеп 2007 19:32


Полицай не може да пише актове. Те могат да те спрат за проверка на документите само. За да ти припишат някакво нарушение по пътя трябва да извикат КАТ и те да ти съставят акт. Полицаите не могат да ги пишат тези работи.

А това да набедиш полицая, че е пил... според мен е доста кофти. Доказва се лесно, че не е (освен ако не ги мързи) и можеш повече да ги ядосаш. Имаше в една друга тема съвет, че можеш да напишеш в частта с оплакванията, че няколко пъти ти е правил намеци за подкуп. Ама става една сложна тогава...


Потребителски аватар
P4v3l
Мнения: 1297
Регистриран на: Пон 18 юни 2007 14:37
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София_

Мнениеот P4v3l » Сря 05 сеп 2007 21:28


oho написа:Полицай не може да пише актове. Те могат да те спрат за проверка на документите само. За да ти припишат някакво нарушение по пътя трябва да извикат КАТ и те да ти съставят акт. Полицаите не могат да ги пишат тези работи....


Искаш да кажеш че ако ме спре обикновена патрулка за това че съм минал на червено няма право да ми пише акт а трябва да викнат Катаджия.


myrshavija
Мнения: 5553
Регистриран на: Вто 05 апр 2005 6:45
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 06 сеп 2007 6:26


Нещо такова се получава.
Мен ме спря една много отворена и лоша кака веднъж в ОвчаКупел и без "добър ден" набързо си измърмори името и ми се тросва "Знаеш ли ли защо те спряхме?" - говори ми на "ти" - и аз отговарям "Не, още не сте ми казали" ... проведохме кратък разговор като през цялото време каката се държеше на границата на грубостта и тооооолкова отворена, че няма накъде. Приближи се колегата и който се държеше сравнително учтиво, караха ме да отварям багажника и аз го отворих след лек размисъл, щото нали уж нямали право без заповед за обиск или при специална акция да проверяват багажника, ама си викам да не се правя на отворен или да излезе, че се заяждам, щото тая очевидно само си търсеше повод. Иначе поводът да ме спрат беше, че съм минал на жълто. Аз през цялото време се съгласявах с всичко се стараех да съм колкото ми позволява състоянието(бях меко казано бесен, щото тая беше мноо отворена и леко проста) да се държа учтиво. Накрая отворената рече "Ми сега ще извикаме колегите от пътна полиция да ви съставят акт" и аз и казах "добре" и си седнах в колата. След 10 мин ми върна документите и ме прати да си ходя, че колегите били много заети и не можели да дойдат.


Потребителски аватар
P4v3l
Мнения: 1297
Регистриран на: Пон 18 юни 2007 14:37
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София_

Мнениеот P4v3l » Чет 06 сеп 2007 11:34


И сега един въпрос с повишена трудност как да различа катаджия от обикновен полицай ?



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 178 госта