Volkswagen мина границата от 8 млн. продадени коли за година


Volkswagen мина границата от 8 млн. продадени коли за година

Германският автомобилостроителен гигант Volkswagen е продал за първи път в историята си над 8 млн. нови превозни средства за година, изпреварвайки японската компания Toyota Motor Corp., предаде AFP. Главният изпълнителен директор Мартин Винтеркорн заяви днес в Детройт, където започва международен автосалон, че германската компания е доставила 8,156 млн. коли през 2011 година, което е с 14% повече спрямо предходната година. В портфолиото на германския концерн влизат Audi, Skoda и Seat. Ако се добавят и продажбите на шведската дъщерна компания за производство на камиони Scania, то продажбите скачат на 8,215 млн. единици.

Този резултат ще позволи на германците да се доближат до челното място по продажби в света, към което се стремят, отбелязва агенцията. Toyota вече отчете 7,9 млн. продадени превозни средства за 2011 г. До 2018 г. най-големият европейски автомобилен концерн VW има намерение да продава по над 10 млн. автомобила годишно и така да остави зад себе си компанията майка на Opel - General Motors. Американският гигант все още не е представил данни за миналата година. Очаква се обаче да е продал около 9 млн. коли, като се имат предвид първите три тримесечия, посочва AP.

На въпрос на Reuters дали предвид на високите продажби концернът не трябва да коригира целите си напред, Винтеркорн заяви, че засега промяна не се предвижда. Мениджърът потвърди, че Volkswagen държи на плана си да се слее с Porsche Automobil Holding. VW и Porsche замразиха засега първоначалния си план да се слеят до края на 2011 г. заради юридически рискове.

Неотдавна двете консултантски компани IHS Automotive и LMC Automotive (бившата JD Power Automotive Forecasting) прогнозираха, че през 2011 г. глобалните продажби на коли, миниванове и пикапи са нараснали с 4% до 75 млн. броя. Те прогнозират, че през следващата година продажбите на леки автомобили ще продължат да нарастват, макар и с по-бавен темп поради задълбочаването на европейската дългова криза, която се очаква да засегне потреблението.

Източник: automedia.bg

ГалерияУеб дизайн Изработка на сайт SEO оптимизация на сайт. Google оптимизация.