До каква възраст се ползва столче за кола?


До каква възраст се ползва столче за кола?

Бебешки столчета за кола
До каква възраст се ползва столче за кола?

С появата на новия член на семейството родителите се стремят да осигурят безопасността на новороденото във всички аспекти. Когато използвате моторни превозни средства, е задължително детето да се вози в столче за кола. 

Доказан факт е, че при пътен инцидент използването на подходяща седалка намалява до минимум риска детето да пострада, на което се позовава и българското законодателство. Друг фактор, който ги прави предпочитани от родителите, докато пътуват, е това, че по време на път движенията на детето се ограничават, което позволява на родителите да се концентрират върху правилата за движение.

Какви групи столчета за кола съществуват

Делят се на бебешки и детски. Основните видове се определят от килограмите, височината и възрастта на детето:

  • Група 0+ – към нея спадат бебешките столчета. Подходяща е за възраст от 0 до 15 месеца, а тежестта не трябва да надвишава 13 килограма;

  • Група 1 – за деца от девет месеца до четири години с килограми от 9 до 18;

  • Група 2 – за деца между 4-7 години и е предназначена за тежащи между 15-25 килограма;

  • Група 3 – тук възрастовото изискване е 6-12 години, а килограмите – 22-36;

Някои родители купуват допълнителни аксесоари, сред които подложки, чиито предимства осигуряват комфорта на малчугана по време на пътуването, както и способстват за предпазването на столчето. Тъй като новороденото се поставя в съоръжението още при първото пътуване, родителите предпочитат използването на подложки. Те изравняват ъгъла, като така дават възможност за по-дълъг престой на малкото бебе в столчето. Освен това лесно се свалят за почистване.

Кога трябва да изоставим столчето за кола

Детето пораства и идва моментът, когато трябва да започне да ползва вещи, предназначени за възрастни хора. Не един родител си задава въпроса за подходящата възраст, в която да направи промяна. В българското законодателство е разписано, че превозването в столче за кола на деца до четири години е препоръчително. Ако след това не желаете да го използвате (препоръчително е да употребявате столче за възможно най-дълъг период), то можете да го замените с повдигащи детски седалки за коли, които са известни и като бустери. Наличието на различни марки на пазара ги прави предпочитани от доста голям процент родители на подрастващи. Те повдигат детето до нужната височина и триточковият колан на автомобила не минава през врата, а през рамото му. 

Специалистите от онлайн магазин Raya Toys съветват при избор да сме изключително внимателни. Безопасното превозване на най-малките е изцяло наша отговорност. Ето защо не бива да пропускате нито един детайл.
Уеб дизайн Изработка на сайт SEO оптимизация на сайт. Google оптимизация.